Vstupte do své nové kuchyně

Světlo
Dobře vidět je při vaření naprosto zásadní. Zpravidla si tu nevystačíte, na rozdíl od jiných místností, s jediným zdrojem osvětlení, svůj by měla mít také pracovní deska a samozřejmě sporák. Poličky a skříňky, to všechno vrhá na vaši práci svůj stín, a to mnohdy i ve dne. Je třeba na to při zařizování myslet a nespoléhat se na silnější stropní světlo nebo kuchyňské okno. Výhodné je mít světla napojena na několik okruhů, abyste si mohli rozsvítit právě to, které potřebujete.
domácí vaření.jpg
Úložné prostory
Na nádobí, ale i zásoby potravin, je samozřejmě třeba dostatek úložného prostoru. Při výběru dbáme především na využití prostoru a dostatečnou přehlednost. Ideálně byste měli i poslepu vědět, kam sáhnout pro to, co při práci právě potřebujete – ať už je to určité kuchyňské náčiní nebo koření. Už když dáváte dohromady vlastní návrh nebo zadáváte zakázku specializované firmě, berte v úvahu výšku vlastní postavy a z ní vyplývající „dosažitelnou oblast“.
V úvahu berte i množství spotřebičů, které jste zvyklí při vaření používat. Pracujete často s mixérem nebo je dominantou vaší kuchyně rozměrnější kávovar? Pak je třeba počítat s tím, že je budete muset někam umístit tak, aby vám zbytečně nebránily v další práci.
stará váha.jpg
Dřez
Primární účel dřezu je jasný, díky bohaté nabídce si ale můžete zvolit jak použitý materiál, tak i hloubku a šířku vaničky – tak, aby ladil s celkovým laděním kuchyně a co nejvíc vám usnadnil práci. Pozornost je třeba věnovat i výšce raménka a jeho konstrukci – například modely vybavené vysouvací sprchou oceníte při napouštění velkých hrnců nebo kbelíků.
K dostání je také spousta doplňků, které vám mohou výrazně usnadnit práci – odkapávače, prkénka a podobně. Je jen na vás, jaké řešení vám bude nejvíc vyhovovat.
pára nad hrncem.jpg
Linka
Základem každé kuchyně je samozřejmě vhodně zvolená kuchyňská linka. Důraz bychom měli klást na její odolnost a snadnou údržbu, je totiž jasné, že právě tato součást kuchyně toho za svůj život nejvíc „schytá“. Kromě materiálu by vám měla vyhovovat i rozměrově, je proto vhodné spolehnout se v tomto případě na profesionály a nechat si ji vyrobit na zakázku. Tak, aby byl prostor vaší kuchyně co nejlépe využit na maximum.